Yeni bir Kurban Bayramını yaşıyor Müslüman alemi. Allah için kesilen kurbanlar yine Allah yolunda ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor, aile ile paylaşılıyor ve bir kısmı ise ilerleyen günlerde yenmek üzere ayrılıyor.
Vacip olan kurban ibadetini yerine getiren Müslümanlar kurbanları fakirlere ve akrabalara dağıttıktan sonra ise dondurucuda saklamak üzere etleri hazırlamaya girişiyor. Peki bu aşamada etler yıkanmalı mı?
Uzmanlardan edinilen bilgiye göre, kurban eti kesinlikle yıkanmamalıdır. Çünkü çiğ eti yıkamak etin dokusunu olumsuz etkilemektedir. Ayrıca et yıkanınca, bakteriler etin üzerinden su ile birlikte sıçrayarak etrafa yayılmasına sebebiyet vermektedir.
Su yoluyla etin yüzerinden etrafa yayılan bakteriler ise çapraz kontaminasyon riskini üst seviyeler çıkarmaktadır. Öte yandan et yıkanınca etin yüzeyince bulunan doğal koruyucu tabaka kaybolmaktadır. Tabakanın yok olması da etin hızlı bozulmasına neden olmaktadır.
Özellikle de dondurucuya atılacak etin yıkanmaması şiddetle tavsiye edilmektedir. Çünkü çiğ etin uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına kapı aralar.
Gıda güvenliği uzmanları ve sağlık bilimciler, mevcut mikroorganizma yükünü artırdığında dolayı eti yıkamak yerine kağıt havlu kullanmak sureti ile kan ve kirlerin temizlenmesi gerektiğini ifade etmektedir.